Doprava zdarma po České republice a Slovensku při nákupu nad 1500 Kč.

JAK SPRÁVNĚ PRÁT A ČISTIT OBLEČENÍ A DOPLŇKY?

28.jpg

Správné uskladnění oděvů je jen jednou z několika činností, o které je třeba pečovat, abyste si oblečení užili co nejdéle. Neméně důležitým aspektem je jeho mytí a čištění.



Obsah:

1. Kalhoty

2. Obleky a bundy

3. Svetry

4. Košile

5. Čepice a šály

6. Kožené rukavice

     

    Mnoho mužů si klade otázku, zda lze daný prvek jejich šatníku prát v pračce, nebo jej nechat chemicky čistit či prát ručně. Znaky, které najdete na štítcích, se hodí.

    Samotné symboly jsou však pouze částí návodu k mytí a čištění. Níže uvádíme několik dalších tipů, které bychom měli použít, až se příště rozhodneme vyprat oblečení.

    1. Kalhoty

    Bavlněné kalhotky vyžadují vyprání po 3-4 vloženích. Pokud štítek na kalhotách nedoporučuje jiný způsob čištění, můžeme je prát v pračce a nezapomenout je obrátit naruby. Pokud jde o oblekové kalhoty, pamatujte, že je nesmíte prát sami.

    2. Obleky a bundy

    Oblek by se neměl nosit častěji než každé dva dny. Vyplatí se nezapomínat na pravidelné čištění kartáčkem s přírodními štětinami. Pokud je náš oblek znečištěný nebo máme pocit, že potřebuje vyprat, měl by být předán do testovaného prádla. Pokud si všimnete, že je oblek pomačkaný, stačí jej zavěsit v koupelně při sprchování – materiál vlivem páry rychle získá svůj tvar.

    3. Svetry

    Pokud vaše pračka nemá program pro jemné prádlo, svetr perte v ruce. U vlněných svetrů hraje podstatnou roli i prací prostředek - vybírejte pouze jemné, vhodné na vlnu. Po ručním vyprání svetr vymačkejte přebytečnou vodu a položte ho na ručník, aby se vysušil.

    4. Košile

    Stejně jako u kalhot – pokud symboly na štítku nenaznačují opak, můžete košili prát v pračce. Pokud má košile silně znečištěné manžety nebo límec, je dobré ji před vypráním ve vodě s odstraňovačem skvrn nebo bělidlem nechat pár hodin odstát.

    5. Čepice a šály

    Doplňky jako čepice a šály perte nejlépe ručně ve vlažné vodě s prostředkem na praní vlny. Pokud má vaše pračka program pro praní jemných tkanin, můžete tyto oděvy prát v pračce.

    6. Kožené rukavice

    Podšívku rukavic, která saje pot, je vhodné prát každých pár sezón. K tomu je potřeba otočit rukavici naruby a umýt ji ručně ve vodě s pracím prostředkem. Poté otočte rukavici naruby a dovnitř vložte správně tvarované noviny, aby rukavice neztratily svůj tvar. Necháme sušit několik desítek hodin při pokojové teplotě. Na vnější část je nejlepší použít krém pro péči o pleť.