Doprava zdarma po České republice a Slovensku při nákupu nad 1500 Kč.

JAK SE STARAT O OBLEK?

20.jpg

Oblek je pro muže jedním z nejelegantnějších oděvů, který mu dodává styl a správně střižený krásně tvaruje postavu. Ať už je to váš ležérní outfit, nebo ho nosíte jen pro zvláštní příležitosti, měli byste se o něj náležitě starat, abyste vždy vypadali rafinovaně a svěže.



Obsah:

1. Každodenní péče a skladování
2. Čištění a žehlení



    1. Každodenní péče a skladování

       

      V první řadě jej nezapomeňte po sejmutí obleku pověsit na ramínko, které by mělo být správně šířkou i délkou přizpůsobeno saku. To pomůže vyhnout se jakémukoli zkreslení. Ideálně by to měl být ten, který jsme dostali při koupi obleku – zaručuje jeho správné profilování.

      Kalhoty vyžadují i ​​vhodnou metodu – nejlépe je pověsit naruby, jejich konce sepnout žabkami. Tím se materiál pod vlastní vahou sám narovná.

      Pokaždé, když si oblek obléknete, vyčistěte látku kartáčem s přírodními štětinami, než ji pověsíte do šatníku. Tímto způsobem odstraníte většinu žmolků a prachu a osvěžíte barvu látky, ale dejte pozor, abyste na látku příliš netlačili. Vyhněte se válečkům na oblečení, protože mohou zanechat lepicí stopy.

      Důležité také je, aby měl oblek v šatníku trochu místa, jinak se bude mačkat a nebude „dýchat“. Nenoste stejný oblek den po dni – měl by se nechat odpočinout, nadechnout se a narovnat se.

      Pokud víte, že konkrétní oblek nebudete delší dobu používat, před uložením zpět do skříně jej zabalte do přehozu. Díky tomu jej ochráníte před prachem.




      2. Čištění a žehlení

      Základním pravidlem pro péči o oblek je prát jej pouze v případě potřeby. Vlna nesaje pot tak dobře jako bavlna a příliš časté praní může látku poškodit. Dobrou kúrou je parní lázeň, díky které si oblek zachová odpovídající, přirozený vzhled. Vlna potřebuje čas od času vlhkost, která dodává jejím vláknům pružnost. Takovou koupel lze úspěšně provést sami doma. Oblek stačí pověsit nad vanu a nechat proudit horkou vodu, aby se koupelna zaplnila párou. Po asi tuctu minut takové koupele bude oblek bez jemných záhybů a pachů.

      Záhyby na nohavicích je třeba vyžehlit – vždy vlhkým bavlněným hadříkem umístěným mezi látku a žehličku. To pomůže zabránit tomu, aby se látka leskla. Nežehlite oblečení příliš často, protože jemné látky se snadno poškodí.

      Nezapomínejte ani na větrání – pravidelné věšení obleku u otevřeného okna ho udrží svěží, ale je důležité, aby nebyl vystaven slunečnímu záření, které může vést k vyblednutí látky.

      Pokaždé, když je však potřeba oblek vyprat, nechte jej chemicky vyčistit.